Kamer verhuren in eigen woning

kamer-verhuren-eigen-woningEr bestaat een groeiend tekort aan kamers, terwijl de vraag naar kamers maar blijft stijgen. Heb je meer ruimte in jouw huis dan je nodig hebt voor jezelf, en zou je graag iets bij willen verdienen? Dan loont het de moeite om eens te onderzoeken of een kamer verhuren een optie is. Het is dan goed om je in te lezen in de regelgeving omtrent het verhuren van kamers. Zo kom je achteraf niet voor onverwachte verrassingen te staan.

(On)zelfstandige woonruimte

Er is een verschil tussen zelfstandige en onzelfstandige woonruimte. Kenmerken van een zelfstandige woonruimte:

  • In het bezit van een eigen voordeur
  • Voorzien van eigen keuken, eigen badkamer en eigen wasgelegenheid

Kamer verhuur valt meestal onder onzelfstandige woonruimte.Bedenk vooraf bijvoorbeeld welke ruimtes in je huis je wel of niet gezamenlijk zou willen delen. In ieder geval heeft de huurder standaard recht op ten minste 12 vierkante meter gebruiksoppervlakte, wat inclusief eventueel de keuken, badkamer of mogelijk een gezamenlijke woonkamer kan betreffen. Ook omtrent verhoging van de huurprijs bestaan duidelijke regels. Een huurcontract opstellen is nodig, om voor beide partijen duidelijk te krijgen wat wel en niet binnen de huurprijs valt. Aan welke regels moet de huurder zich houden, en wat valt wel en niet onder de verantwoordelijkheid van jou als verhuurder?

Duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken als het gaat om bijvoorbeeld hoeveel logees jouw huurder mag ontvangen, of welke opzegtermijn je hanteert. Voor onzelfstandige woningen (dus kamers) gelden namelijk andere regels, zoals een maximale huurprijs. Je vindt hierover meer informatie op de website van de Rijksoverheid. Kortom, een kamer verhuren kan je een leuk zakcentje opleveren, maar het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle do’s en dont’s. Voor handige tips kijk je hier.