Kamers verhuren aan studenten

kamer verhuren aan studentenWanneer is een kamer een studentenkamer te noemen? Er is namelijk een verschil tussen een appartement en een studentenkamer. Een studentenkamer bestaat vaak uit een relatief kleine kamer waarin de mogelijkheid bestaat om te slapen en te studeren. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke ruimtes waaronder bijvoorbeeld een badkamer, keuken, toilet en woonkamer. Meestal zijn studentenkamers gelegen in de nabijheid van universiteitssteden.

Items die aandacht vereisen

Wil je een studentenkamer maken, laat je dan vooraf goed informeren over:

  • Hypotheek – Check na of je expliciet toestemming nodig van je hypotheekverstrekker.
  • Geluidseisen – Een gedeelde woning met meerdere personen levert nou eenmaal meer decibellen aan geluid. Als het alleen al van de dichtslaande deuren. Bedenk vooraf of je woning wel geschikt is voor verhuur aan woningen. Heb je bijvoorbeeld buren met een baby of wonen er veel senioren in je flat?
  • Verzekering – Check je polisvoorwaarden bij verhuur en licht zo nodig je verzekeraar in. Het laatste wat je wilt is een onverzekerd huis bij verhuur.
  • Belasting – Verhuren levert inkomsten op. Als het meezit kunt u profiteren van de zogenaamde kamerverhuurvrijstelling. Check jouw kamerverhuur situatie dus na bij de belastingdienst.
  • Brandveiligheid – Is ook een item waaraan goed de aandacht geschonken moet worden. Een branddetectiesysteem is een voorwaarde, evenals bijvoorbeeld het laten installeren van brandblussers en minstens twee vluchtroutes paraat hebben. Heb je als huurbaas dit niet voor elkaar en breekt er brand uit, dan heb je een groot probleem.
  • Vergunning – In sommige gevallen en afhankelijk per gemeente ben je verplicht om een omzetvergunning aan te vragen wanneer je meer dan drie studenten wilt huisvesten. Check dit dus na bij jouw gemeente.

Betrek je buren in het maken van keuzes

Hoeveel studenten je wilt huisvesten is natuurlijk niet alleen afhankelijk van de hoogte van een vergunning, ook je buren wil je natuurlijk graag te vriend houden. Studenten kunnen over het algemeen vrij luidruchtig zijn en zijn aardig thuis in het uitgaansleven. Hier wil je je buren niet mee belasten, dus maak dit bespreekbaar en luister goed naar wat ze wel en niet tolereren. Geluidsisolatie laten plaatsen is sowieso geen onverstandig idee. Hiermee beperk je al een deel van de eventuele geluidsoverlast. Daarnaast heb je als eigenaar natuurlijk de volledige controle over welke studenten je kamers betrekken. Wil je de juiste huurders krijgen voor jouw studentenkamer? Een kamersite zoals Rooming biedt via een Facebook koppeling inzicht in de achtergrond van de huurder.