Mag ik een kamer verhuren?

mag ik kamer verhurenBen je in het bezit van een eigen woning dan is het verhuren van één of meerdere kamers geen probleem. Heb je een huurhuis dan zal je eerst toestemming moeten vragen aan de verhuurder. Als jij als huurder ook weer gaat verhuren dan heet dit onderverhuren. Toch is dit wel wat lastiger en is het belangrijk om met de hoofdverhuurder duidelijke afspraken te maken.

Moet ik belastingaangifte doen over de inkomsten?

Het verhuren van een kamer klinkt misschien aantrekkelijk en dat kan het ook zijn als je vooraf alles goed hebt geregeld. Weet je bijvoorbeeld of je belasting moet afdragen bij verhuur van een kamer? Het is mogelijk om de gehele huuropbrengst voor jezelf te houden en dus niks af te hoeven dragen. Voorwaarden:

  • Je verhuur de kamer aan een particulier
  • Zit de huurprijs onder de vastgestelde grens, dan ben je vrij van het doen van belastingaangifte. (Zie hiervoor de website van de Rijksoverheid)
  • Jij als verhuurder staat gedurende de hele huurperiode op hetzelfde adres ingeschreven

Lees hier meer over de belasting regels bij de kamerverhuur.

Ben ik een ondernemer wanneer ik een kamer verhuur?

Verhuur je één kamer dan heb je te maken met andere regels dan bij het verhuren van vijf of meer kamers. In dit laatste geval wordt je namelijk gezien als een ondernemer met een bedrijf. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is dan een vereiste. Er komen veel meer regels om de hoek kijken wanneer je een ondernemer bent, dus verdiep je daar vooraf goed in. Kortom, een kamer verhuren is vaak geen probleem, als je je maar goed laat informeren, eventueel door bijvoorbeeld een verhuurspecialist. Is je kamer klaar voor verhuur en wil je deze gratis verhuren? Biedt dan je kamer aan via kamerplatform Rooming.