Opstellen van een kamerverhuur contract

kamer huurcontractWanneer je een kamer wilt verhuren is het nodig om een huurcontract op te stellen. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn. Zowel de huurder als de verhuurder hebben te maken met rechten en plichten.

Een standaard huurcontract

Vermeld echt alles in het contract waarover je afspraken kunt maken en zet het duidelijk op papier, ook wanneer je de kamer verhuurt aan een vriend(in). Een standaard huurcontract bestaat onder andere het volgende:

  • Naam van de huurder en verhuurder
  • De huurprijs
  • Het adres en omschrijving van het aantal kamers (en eventueel een tuin) wat gehuurd wordt
  • Datum waarop het contract in gaat
  • Hoogte van de borg

Dit is een deel van de standaard onderwerpen. Er zijn ook aanvullende onderwerpen die je toe kunt voegen aan het contract, zoals bijvoorbeeld of je de kamer gemeubileerd oplevert of juist niet. Het wel of niet toestaan van huisdieren is ook handig om vast te leggen. Een hond of een cavia in de kamer houden maakt dan nog wel een verschil, maar misschien is het beter om gelijk een duidelijke streep te trekken. En hoe zit het met het gebruik van de gemeenschappelijke kamers? Houden jullie deze gezamenlijk schoon? Maak hierover ook duidelijke afspraken. Denk ook na over of je roken wel of niet toe wilt staan in huis. Het kan ook slim zijn om in het contract vast te leggen of de huidige huurder een opvolger mag aandragen.

Modelcontract downloaden

Meer onderwerpen die voorkomen in een standaard huurcontract vindt je op de website van de Rijksoverheid. Een modelcontract downloaden kan via de site van Rooming. Neem nooit klakkeloos een modelcontract over; Pas het aan waar nodig, zodat het helemaal past bij jouw te verhuren kamer.

Heb je alles geregeld en zoek je een (nieuwe) huurder? Plaats gratis een advertentie op Rooming!