Welke kamer verhuren regels zijn er?

kamerverhuur-regelsWanneer je een kamer verhuurt krijg je te maken met diverse regels. Regels zijn belangrijk om voor beide partijen duidelijkheid te hebben over hun rechten en plichten.

Huurbescherming

Belangrijk is dat je onthoudt dat een huurder onder huurbescherming staat, mits de huurperiode voor langere duur is. Wil je als verhuurder de huur opzeggen, houdt er dan rekening mee dat je als verhuurder:

  • Minimaal drie maanden van tevoren schriftelijk de opzegging kenbaar moet maken. Na ieder jaar wordt dit met een maand verlengt. Dus na een jaar is dit vier maanden, na twee jaar vijf maanden enzovoorts. Wel zit er een maximum aan van zes maanden.
  • Een wettelijke reden hebt om de huur op te zeggen
  • In samenspraak met de huurder de huur opzegt

Stel dat de huurder van de kamer niet akkoord gaat met het opzeggen van de huur, dan zal je naar de rechter moeten om het contract te laten ontbinden. Heb je met de huurder een contract ondertekend voor bepaalde tijd en nader je het einde van de termijn, denk er dan goed om dat dit niet automatisch betekent dat het contract dus ook automatisch eindigt. Als verhuurder moet je dit contract altijd opzeggen, of het nu om onbepaalde of bepaalde tijd gaat.

Problemen voorkomen

Er bestaan ook nog diverse andere regels met betrekking tot de hoogte van de huur, verhoging van de huur, het doorberekenen van de eventuele servicekosten en bijvoorbeeld tussen- of onderhuur. Deze kamerverhuur regels veranderen regelmatig, houdt de website van de Rijksoverheid in de gaten voor de actuele stand van zaken. Zorg er dus voor dat je alles goed voor elkaar hebt. Dit voorkomt lastige problemen.

Verhuur je een woning in de randstad, neem dan eens contact op met een deskundige verhuurmakelaar.