Welke vergunning kamerverhuur heb je nodig?

kamerverhuur vergunningWanneer je van plan bent om een kamer te verhuren binnen jouw woning, dan kan het zo zijn dat je een omzettingsvergunning nodig hebt. Waarom is deze vergunning eigenlijk in het leven geroepen? De gemeenten willen hiermee voorkomen dat de leefbaarheid van de buurt achteruit gaat. Een te hoge concentratie van panden met kamerverhuur moet hiermee voorkomen worden.

Wanneer heb je een omzetvergunning nodig

Het is aan de gemeente om te bepalen voor welke woningen precies deze omzettingsvergunning moet worden aangevraagd. Daarnaast bepalen ze of je deze vergunning wel of niet toegewezen krijgt. Heb je deze ontvangen, dan is de vergunning 5 jaar geldig. Na deze 5 jaar kun je deze dus opnieuw aanvragen. In de huisvestingsbeschikking kun je er uitgebreid alles over lezen. Per gemeente zijn de volgende onderwerpen opgenomen in de huisvestingsbeschikking:

  • Voorwaarden
  • Aanvragen
  • Kosten

Deze vergunning vraag je aan wanneer je zelfstandige woonruimte omzet naar onzelfstandige woonruimte. Wat het verschil is lees je onder ‘kamer verhuren in eigen woning’.. Het komt nogal eens voor dat de verhuurder niet op de hoogte blijkt te zijn van de wetgeving over dit onderwerp. Verhuur je één of meerdere kamers zonder deze vergunning, dan noemt de gemeente dit een ‘illegale situatie’. Het niet aanvragen kan je aan akelige boete opleveren. Bekijk bijvoorbeeld de omzetvergunning pagina van de gemeente Utrecht.

Gebruiksvergunning

Kijk op de website van de gemeente waarin je woonachtig bent om te zien welke specifieke regels er gelden voor de omzettingsvergunning in jouw gemeente. Behalve deze vergunning is het ook zaak om een gebruiksvergunning in te dienen. Hier vindt je alles over op de website van de Rijksoverheid. Heb je alles voor elkaar? Meld je kamer(s) dan gratis aan via Rooming.